Om bakgrunden till Lätta Vingar


Projektledare Sandra Stigert berättar:


Under våren 2023 berömde jag en vän för den snidade fågel hon tittat på loppis. ”Jag hade hellre hittat en lyckofågel” skrev hon och bifogade en bild som golvade mig totalt. Aldrig förr hade jag sett ett så magnifikt verk. Jag lovade att hålla utkik på diverse begagnatsajter och genom mitt letande blev jag bara mer och mer förälskad. Ganska snart förstod jag att de i Sverige kallas för spånfåglar och en snabb googling gav mig orden ”Här i Skaraborg är vi kända för våra spånfåglar”. Detta hade jag, som Karlsborgsbo, ingen aning om och att de  tillverkats av tre geneartioner Mellgren i Hova, bara ett stenkast bort från mig, gjorde mig än mer chockad. Varje dag i flera veckors tid gick jag in och försökte gräva lite djupare bland informationen men kom aldrig längre än till Skaraborg (där Förbundet Hemslöjden Skaraborg har samma symbol som sin logga) och Hova. Anledningen till detta var helt enkelt att den sista utövaren, Thord Mellgren, gått bort 2020.

När denna vetskap nådde mig slängde jag mig på telefonen för att fråga hemslöjdskonsulent Joakim Lilja vem som tagit över efter Thord och fick det sorgliga svaret: ingen.

Nu blev min övertygelse lika stark som min initiala förälskelse och jag kände att det här inte var något jag kunde släppa. Dessa underbara fåglar bara måste få flyga vidare.

Mitt sökande efter information har inte slutat och genom mitt letande har jag stött på fler och fler utövare runt om i världen. Gemensamt för dem alla är deras enorma kärlek för denna speciella teknik och eftersom samma känsla börjat växa i mig behövde jag få bli en del av det - och här är vi nu.

Projektet finansieras av Leader Nordvästra Skaraborg och Europeiska unionen. 

Projektet i korthet


Tanken på att traditionen kring att tälja spånfåglar helt skulle gå i graven var otänkbar. Därför startades under januari 2024 projektet Spånfågeln - då, nu och sedan med syfte att både bevara samt sprida sagda teknik. 

Metoden för bevarandet innebär dels att projekets grundare Sandra Stigert har lärt sig tekniken.
 I det ingår att kopiera tidigare välkända modeller men även att utveckla nya former samt att utforska både material och verktyg för att bära hantverket vidare och framåt.


Utöver det praktiska hantverket utförs samtidigt ett informationssamlande som bland annat syftar till att inventera de samlingar av spånfåglar som finns bevarade i Sverige idag. 


Projektet dokumenteras främst på instagram varifrån den största spridningen sker. Därtill erbjuder projektet även kurser, föreläsningar samt en webbshop för att spånfåglarna ska få chansen att kunna flyga fritt i hela landet.


När projektet är avslutat förväntas kulturarvet vara förankrat i bygden och säkrat för att dö ut. Tillverkningen och kunskapen kommer då föras vidare genom det egna företaget Lätta Vingar.

Om projektets grundare


Sandra Stigert är exilskåningen som för tio år sedan valde att lämna undervisningen i skolans värld för att istället bosätta sig i det lilla, och natursköna, samhället Karlsborg. Sedan dess har hennes undervisning ändrat form och istället skett genom digitalt innehåll och inspirerande workshops. Med en imponerande portfolio innehållandes roller som fotograf, skribent, bloggare och poddare har hon erhållit många utmärkelser för sitt arbete. Forbes Magazine har till och med uppmärksammat henne som en av de främsta landskapsfotograferna på Instagram. 


År 2022 lanserade hon framgångsrikt sin onlinekurs Konsten att uppmuntra kreativa och skapande barn och driver sedan 2023 Lätta Vingar. Idag kan hon titulera sig som slöjdhandledare och en av ytterst få spånfågelmakare i Sverige och Norden.